Nattkonserter i Hausmania bekrefter at oljealderen i norsk jazz forlenges med minst en generasjon

I helgen ble det arrangert en 24 timers musikkfestival i Hausmania, med studenter fra Kunst og Musikkhøyskolen. 1 konsert i timen.

Jeg hadde tekniker-vakt om natta og fikk oppleve mange spennende band og prosjekter. Sangerinnen Ina Sagstuen var representert i tre besetninger. Den første, Karokh, er et 7-mannsband med elektriske instrumenter, trompet og stemme, og de har et lydbilde som gir assosiasjoner til Miles Davis sin elektriske besetning på slutten av 60-tallet, eller mer presist: hvordan et slikt band kan låte i 2012. Med vokalisten i spissen så kan låtene begynne som rocke-melodier med tekst og stabil rytme, så går det over i mer improviserte partier hvor vokalen blir et instrument likestilt med de andre, før de spiller en stram melodi med en rar, samtidsmusikkaktig tonalitet, snål og catchy på samme tid, alt sammen spilt med ungdommelig intensitet og stram disiplin.
De bruker kjente elementer, men de setter det sammen på en måte som jeg ikke kjenner igjen og som oppleves som forfriskende.. Når de improviserer kan det virke som om de tar av for mye og går seg vill, men så kommer et intrikat komponert parti som viser at det hele bare var en oppbygning til noe annet. Og overgangene er naturlige, som om jazz, rock og samtidsmusikk er tre sider av samme sak.

Min positive opplevelse av konserten skyldtes også at jeg frykta det verste da jeg først møtte de 7 musikantene som skulle stables opp på en liten scene uten tid til lyprøver. Dette blir tinnitus-høyt, tenkte jeg, og musikerne kommer til å være sure fordi de ikke hører seg selv på scenen.
Heldigvis tok jeg feil. Bandet var ikke særlig kravstore med scenelyden. Mesteparten av lyden mikset seg selv ved at de stilte sine egne instrumenter. Lyden var kanskje ikke perfekt for dem, men det trengte de heller ikke for å spille bra.
Denne robustheten kommer til å hjelpe dem videre i karrieren, tenkte jeg. Musikkbransjen er tøff. Budsjettene er minimale og konkurransen er hard. Ingen kommer til dekket bord. Disse unge musikerne viser at de har talentet og mentaliteten som skal til for å overleve.

Karokh planlegger en studioinnspilling i nærmeste framtid. Jeg har store forventninger til CDen som skal komme i 2013.

Ina Sagstuen var forøvrig involvert i 2 andre prosjekter den natta: bandet “sagstuen” og vokalduoen “propan”. Jeg får skrive om det neste gang jeg møter på dem..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*